Eetaanvallen
Er zijn echt heel veel redenen waarom mensen eetaanvallen krijgen.
Echter is er een verschil tussen ‘dat wat jijzelf als een eetbui typeert’ en een ‘ECHTE’ eetbui.Een echte eetbui is een eetbui waarbij in een korte tijd overdreven veel voedsel wordt gegeten.
Dit soort eetbuien kunnen in kcal zelfs oplopen tot 10.000.
Dat is niet te vergelijken met bv ‘n keer n zak chips leegeten’, of ‘een hele beker ijs’.
Van eetbuien afkomen is niet eenvoudig. Er ontstaat vaak een vicieuze cirkel waardoor de eetbuien in stand gehouden worden. Want na een (vr)eetbui wordt vaak geprobeerd deze te compenseren door bv overmatig te gaan sporten, of te laxeren, of heel weinig of niets te eten. Door dit compensatie gedrag wordt de drang naar een eetbui eigenlijk weer in gang gezet.
En dan is er ook nog een verschil tussen hoofdhonger en maaghonger.
Maaghonger is de knorrende maag die een signaal uitzendt dat het lichaam voedsel wil; dat voedsel heeft het lichaam nodig om in leven te blijven.
Hoofdhonger is de behoefte aan voedsel zonder dat je eigenlijk honger hebt.
Er zal dan moeten worden gekeken waarom je de behoefte hebt om op dat moment te eten en wanneer deze behoefte in je leven is ontstaan.
Want op ‘n bepaald moment in je leven is er dan ooit verwarring ontstaan bij het invullen van bepaalde behoeftes door eten. Dat kan al in je vroege jeugd zijn geweest bij bv het struikelen van een kleutertje, die dan als troost een snoepje krijgt. Emoties worden dan verward met honger.
In je latere leven kun je dan, bij gevoelens van verdriet of teleurstelling, gaan eten zonder dat je eigenlijk honger hebt.
Het is dus uitzoeken wat bij jou precies de oorzaak is. En dat kan best een ingrijpend proces zijn omdat je je gevoelens onder de loep zult moeten gaan nemen.
Mocht je een begin willen maken om van je eetbuien af te komen en de visuele cirkel willen doorbreken, maak dan eens een afspraak voor een gratis intake gesprek zodat we samen kunnen bekijken wat de mogelijkheden zijn.