Stress
Iedereen heeft wel eens met stress te maken in zijn of haar leven. Examen, sollicitatiegesprek, ruzie, te druk…. Een eindeloze rij met redenen die ervoor kunnen zorgen dat je stress ervaart.
Bij stress verhoogt je stresshormoon (Cortisol). Dat is in principe goed want dat stelt je in staat adequaat te reageren op een bepaalde situatie. Cortisol wordt gemaakt in de bijnieren in situaties van stress. Als deze stresssituatie voorbij is moeten je Cortisol-waarden weer zakken naar normaal.
So far so good.
Er zijn echter mensen die constant in een stress situatie zitten. Bij deze mensen zakken de Cortisol-waarden niet meer, en zijn de bijnieren dus constant bezig met de productie van dit stresshormoon.
De bijnieren raken hierdoor als het ware ‘oververmoeid’, waardoor ze bijna of geen Cortisol meer kunnen aanmaken. Ze zijn uitgeput. Dat noemen we dan ook een bijnieruitputting.
Dit is te herkennen aan verschillende klachten. Bijvoorbeeld algemene zwakte, vooral in de ochtend, maar ook aan bijvoorbeeld duizeligheid, geheugenproblemen, hoge ontstekingsgevoeligheid en slaapproblemen.
Heel veel mensen met een bijnieruitputting hebben een burn-out. Ze kunnen niet meer functioneren zoals ze altijd deden, zijn doodmoe en willen helemaal niets meer.
Te veel stress is slecht voor je lichaam.
In onze drukke gejaagde tijd is het voor heel veel mensen heel moeilijk om op de juiste manier met die stress om te gaan.
Vertel maar eens iemand met een drukke baan dat hij minder moet gaan werken. Of aan iemand die te maken heeft met ziekte dat hij zich niet zo druk moet maken. Makkelijker gezegd dan gedaan.
Laten we als voorbeeld die drukke baan nemen; praktisch gezien is het heel moeilijk om op een (nieuwe) andere manier met je werk om te gaan, want ‘je hebt toch ALTIJD heel hard gewerkt’, want ‘dat hoort toch zo’ ? Want ‘je moet toch je goals halen’? Presteren? 60 uur per week werken?
Toch; als je lichaam zo sterk reageert zodat je tijdelijk uitgeschakeld bent (en dus helemaal NIETS meer kunt, ook niet werken) zul je wel iets MOETEN veranderen.
Dus we zullen moeten gaan kijken hoe we ‘de druk van de ketel kunnen halen’ zodat je weer controle krijgt op je leven.
Er zijn gelukkig lichamelijk gezien zeker wel acties die je kunt ondernemen, en die acties zullen ook vrijwel meteen hun vruchten zullen afwerpen.
Denk bijvoorbeeld eens aan een gezond en verantwoord voedingspatroon waardoor fysiek gezien het lichaam in ieder geval niet extra wordt belast.
Of aan bewegen in de buitenlucht.
Of aan het eten van voldoende zout om die lage bloeddruk te voorkomen.
En heel belangrijk is het om een goed uitgebalanceerd dieet te volgen voor de optimale aanmaak van hormonen.
Maak eens een afspraak om te kijken wat UW mogelijkheden zijn.